Hoe moeten we het Arabisch onderwijzen?

In plaats van te antwoorden hoe je het beste Arabisch kan leren, moeten we ook de vraag beantwoorden hoe we het beste Arabisch kunnen onderwijzen. Om succesvol te zijn op grotere schaal moeten we – eigenlijk – de manier veranderen waarop we lesgeven.

De oude manier is dat de studenten naar een leraar komen en dat de leraar iets vertelt en af en toe vragen stelt. Nou is het internet handig voor het niet meer op locatie hoeven te zijn van zowel de studenten als de leraar. Maar online lessen op deze manier zijn niets anders dat een oud concept in een nieuw jasje steken.

En eerlijk, wat ik doe in een online les kan ik ook gewoon opnemen en plaatsen op YouTube. En hoewel dat eigenlijk ook niets anders is dat een oud concept (zelfstudieboeken) nemen en dat in een nieuw jasje steken (zelfstudievideo’s), is er natuurlijk wel een argument te maken dat leren van geluidsbestanden, vooral in combinatie met video, beter is dan het leren van boeken.

Wat mist er dan?!

Persoonlijke begeleiding. Het beste is natuurlijk een goede leraar die slechts jou les geeft, dus 1-op-1 begeleiding. Hoewel online live lessen lessen tot een bepaalde hoogte kunnen vervangen en een Youtube-kanaal een boek redelijk kan vervangen is er nog niet een online-iets wat persoonlijke begeleiding redelijkerwijs kan vervangen, maar er zijn wel tools om het begeleiden makkelijker te maken. Deze noemen ze LMS’en, kort voor Learning Management System. Dit neemt niet de vorm aan van persoonlijke begeleider, maar het is beter dan niets.

Dit stelt de leraar om met minder tijd meer mensen te kunnen begeleiden, ook al is de begeleiding nog niet zo goed als de 1-op-1 begeleiding die een leraar normaliter kan geven.

Sinds 2011 zijn we begonnen met het geven van lessen in o.a. nahw, sarf, taalvaardigheid en lezen. Dit waren lessen die in klasverband waren. Later kwamen er YouTube filmpjes bij (leren lezen, nahw, beetje sarf, leren lezen verbeterde filmpjes). Maar het is wel zo vrijblijvend.

Dus we moeten overstappen naar een systeem die meer begeleiding biedt. Alleen neemt het opzetten van zo’n systeem (waarschijnlijk) geld en veel tijd in beslag.

Er moeten nog wel meer YouTube-video’s en boekjes worden gemaakt en daar gaat ook best veel tijd in. Maar als iemand niet kan navigeren door de verschillende video’s en boeken, dan mist het zijn doel.

Dus concreet zijn mijn taken:

  • Meer video’s maken
  • Boekjes maken
  • Website afmaken

En dan komt het volgende: het opzetten van een LMS.

Moge Allaah mij in staat stellen om deze taken op de beste manier uit te voeren.

By | 2016-08-17T05:20:17+00:00 August 17th, 2016|Categories: Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment